Backträning i Västerås

I bland kommer jag på att köra backträning. Så härom veckan prövade jag att springa i en slalombacke i en annan kommun och fick känna på bra nedförslöpning i flera hundra meter och fick några höjdmeter i benen.

Västerås är ganska platt, en standard milrunda på stans gator kan bjuda på 20-40 höjdmeter. Inte de där långa sega eller branta backarna som det står i träningsscheman, välj en backe du kan springa i i flera minuter eller kilometer. Men med lite kreativitet går det att få ihop en del höjdmeter även i vässan men då blir det också en del korta nedförsbackar också.

Det finns två slalombackar i kommunen; Vedbobacken med sina 50 meter och Björnöbacken med 35 meter i fallhöjd. Här kör Korpen Everest-utmaning. Sedan finns även ett antal pulkabackar runt om i olika stadsdelar. De som kanske används mest av olika föreningar är Himlabacken ca 20 meter som finns på Öster Mälarstrand och Rönnbybacken på Rönnby (angränsar motionsspåret).

I Rocklundaskogen finns Villa utsiktenbacken. Där kan man göra olika en 4 olika varianter. Från Skultunavägen och upp till förskolan är en klassisk backe för längdskidåkare som torrtränar lufs med stavar. Hästbacken (vetter mot ridskolan och fotbollsplaner) är klassisk backe för ishockeyspelare och andra lagidrotter som ofta tränar där. Anundshög som ger historisk utsikt är 9 meter hög.

Motionsspåren bjuder inte heller på några nämnvädra höjdmeter, Björnömilen ger 106 höjdmeter och Tillbergas 2,5 km-spår som är bland de mer kuperade motionsspåren ger 47 höjdmeter.


Några alternativ finns:
Westeros trail running society har skapat en slinga på Djäkneberget som de kallar Djäkne city trail. Den som gör 25 varv på rundan får ihop över 50 km och 1500 höjdmeter (ger ca 60 höjdmeter per varv).

De har också skapat en slinga på Badelundaåsen som ger ca 100 höjdmeter per varv (1,2 km). Så vill man få ihop 1000 höjdmeter så blir det 10 varv och 12 km.

Har du någon annan favorit slinga eller backe i kommunen? Kommentera gärna eller hör av dig.

Annons
%d bloggare gillar detta: