Motionsspår i Västerås

Som löpare har jag sprungit många olika motionsspår i Sverige. Jag försöker springa när jag är på besök i olika städer och ser att det finns stora skillnader i underlag och underhåll. Det gjorde att jag kom på att springa alla motionsspår i Västerås.

Tänkte att jag gjort de flesta i Västerås men så hittade jag en lista på kommunens hemsida och jag hade ett antal kvar i ytterområdena. Med mycket vilja har jag nu tagit mig runt minst ett spår i varje motionsområde.

Det finns 16 områden med motionsspår i Västerås under vår, sommar och höst. Under vintern finns tre sträckor varav två är plogade.

Det största området är naturligtvis Rocklundaskogen med distanser från 1-15 km. Här finns även flera MTB-spår vilket möjliggör stiglöpning. Många idrottslag tränar på 2,5 km spåret och alla utom 15 km har elljus. Bitvis ganska tät skog som på kvällstid kan upplevas otryggt speciellt med tanke på att det också har rapporterats några fall av ofredande vid cykelbanan på rönnbysidan. Vanliga 2,5km och 5 km är hyfsat kuperat. Den längsta sträckan 15 km går över i Rönnbyskogen. Stort utegym finns mellan plåthallen (fotboll) och Månskensrinken (som numera har 3,5 vägg).

På vintern finns en kortare reflexbana att springa i (del av MTB-spåret) och en kortare raksträcka med elljus.

Björnön har det näst största motionsområdet. Här är friluftskänslan hög då löparen ser Mälaren vid flera sträckor. Spåren mäter 1,25-10 km, där 10 km inte är belyst. Finns även en naturstig som ger än mer naturupplevelse. Skogen är välskött och glest mellan träden vilket gör att trots sitt avstånd hög trygghetsfaktor. Två mindre utegym finns, ett vid målgången och en vid södra Björnöns strand. Tydliga markeringar. 5 km slingan är en av de mer kuperade i kommunen och kan om man vill kompletteras med några varv upp och nedför slalombacken.

På vintern är 2,5 km slingan såväl plogad som sandad vilket gör den populär på vintern, även om första backen kan ha en isfläck. Spontant skidspår brukar göras vid sidan om spåret.

Dingtuna har kommunen och EU verkligen satsat på spåret och området omkring då det finns många fornlämningar. Här har också ortsborna gjort en egen stig på 5 km. Tydliga markeringar på både officiella som inofficiella banorna. Utegym finns.

Hökåsen var nog det spår jag hade högre förväntningar på. Bullret från bilvägen hörs i större delen av spåret. Det finns en mindre bilparkering men avfart från hårt trafikerad väg och en gc-tunnel till området. Elljusspår och utegym.

Norra gryta är området som är svårast att hitta till. Ingen parkering eller startplats. Sträckan är omarkerad och ingen belysning. Samtidigt var det bitvis mycket fin skog och bra stig.

Kärsta-Orresta hade en smal stig, inte belyst och omarkerad. Egna uppsatta skyltar visar att en hel del hundar finns i spåret men ägarna tar inte upp efter sin hund. Lite märkligt med tanke på att det borde inte vara så många utsocknes som besöker spåret då spåret ligger två mil utanför city och spåret inte bjuder på någon upplevelse.

Tortuna är en dold liten pärla. Mycket fin skog men knappt 2 km bana. Hade gärna fått vara längre. Här ser de andra direkt att du inte är från byn så säg hej om du möter någon.

Barkarö är 1,9 km långt belyst spår där man kan spana över åkrar.

Bjurhovda har 2,5 km belyst spår. Under en tid fanns även 5 km, vet inte hur underhållet på den ser ut idag.

Tillberga har en av stadens mest kuperade spår. Riktigt skoj. Trevlig skog. Elljusspår men omarkerad. Lite bökigt att ta sig till spåret men väl där finns så väl en mindre parkering och startskylt.

Även Pettersberg är mycket dold, ingen start skylt och omarkerad. Parkering sker enklast genom att parkera vid Pettersbergsskolan och sedan gå på cykelbanan förbi skolan och runda en mindre dunge innan spåret dyker upp. Kuperad bana, och nu delvis på/parallellt med en cykelbana.

Bäckbyspåret är inrymt i en stadsdelsskog som ser väldigt liten ut men spåret är ändock knappt 2 km. Det finns gatuparkering vid Bandverksgatans. Ska också finnas ett mindre utegym i närheten av Axel Oxenstiernas gata.

Råbyspåret ligger i Råbyskogen mellan Hammarby och Råby. 2,5 km kuperad bana. Banan startar vid Råby IP, där det finns parkering och enligt kommunens hemsida tillgång till omklädning och dusch vardagar kl. 07.00 – 15.00. I så fall det enda i stan som har det till allmänheten. Ett utegym finns vid Råby IP.

Irsta har ett elljusspår på 2,5 km som är tänt till kl 22. Lite kuperat.

Skultuna har ett motionsspår. Det finns betalparkering vid slutet av Karl IX-väg, Västerås stad hänvisar parkering  till industriområdet men anslutning vid Granlidsvägen. Ett stort utegym med andra redskap än övriga i kommunen då det är stadsdelsnämnden som gjort en egen beställning (vid Karl IX-väg). Det finns ett 2,5km spår som är markerat och något kuperat.

Wenströmskaspåret är på ca 3 km och utan belysning. Inget att åka en omväg för men bra som uppvärmning om man ska träna på friidrottsbanan/fotbollsplan som finns på skolområdet. Skolområdet kommer att bebyggas med bostäder och äldreboende men idrottsplatsen ska vara kvar.

Vill man ta sig utanför motionsspåren så finns fina Asköviken (1,6 -6,8 km) och Ängsö (2,3-8,5 km). Den senare bjuder bitvis på bra kupering och teknisk stig och loppet Ängsö trail har en bana på 25 km (där 50 km springer två varv).

Bruksleden etapperna Skultuna-Västerås (start i Skultuna eller Rocklunda) eller Västerås-Surahammar (start på Västeråssidan vid Erikslunds shoppingcenter) är också populära.

Det finns även ett antal markerade MTB-leder i kommunen. De i Rocklundaskogen är fina och bitvis tekniska (medel eller svår). De mot Gäddeholm är mycket lättsprungna.

En slinga som många besökande i Västerås springer är Svartårundan. Med start omkring Stadshuset och det går att springa så långt som till Rönnby och tillbaka men de flesta nöjer sig vid Vallbybron (där Rocklundaskogen börjar), springer över Svartån och tillbaka. Det är en blandad bana med asfalt och grusväg på cirka 4 km. En trevlig tur.

Vintertid är det många boende i city som springer eller går cityringen runt, en sträcka på 3,8 km. Detta då den är plogad och sandad. Vill man lägga till lite backträning så är Djäkneberget nära tillhands.

Vill du mäta din runda så kolla in denna sida.

Vilken är din favorit?

Annons

En tanke på “Motionsspår i Västerås

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: