Race report – Ultravasan 45

Startade ultravasan 90 för några år sedan med svullet knä och körde på så länge kroppen höll. Ville så klart få kliva över mållinjen någon gång även på sommaren så ett av årets mål var att ta revansch på ultravasan. För att göra något extra så tänkte jag och kompisen Lena göra vårt eget race och även köra Vansbro nattsim senare på kvällen. Kom upp till Mora och stannade över hos en annan vän. Så fint med vänner som vill dela ens upplevelser.

I år gick starten vid Oxberg (samma som för tjejvasan) och sedan springer man mer eller mindre på grusvägar och stigar runt Oxbergsjön och kommer ut på vasaloppsspåret precis nedanför Risbergsbackarna och sedan är det inte långt kvar förrän man ska uppför Lundbäcksbackarna innan man är tillbaka i Oxberg. Kände flera sprang och en kompis som avverkade ultravasan 90 sprang om mig i backarna. Kul att ses som hastigast. Efter Oxberg går loppet nästan samma sträcka som tjejvasan. Hade planerat klädsel men inser redan i startområdet att de valda strumporna inte var rätt. Som tur var hade en sponsor en pop up butik och jag kunde köpa nya sköna löparstrumpor och ta på dem innan start.

Tanken var att ta det lugnt och göra ett välkontrollerat lopp då årets stora lopp är tänkt att vara Sälen fjällmaraton som går två veckor senare (mer om det i nästa inlägg). Det var fint väder så kroppen ville springa snabbare än jag tränat för. Låg i skönt tempo men bristen på långdistanspass kändes. Så det blev till att sakta ner sista milen. Det blev segt men det vara bara att bita i och ta sig i mål. Hade därför krafter kvar till upploppet och spurtade i mål. Kompisen kom en stund efteråt så jag kunde vänta in henne i målområdet. Vi fick varsin massage och dusch innan vi tog bil till Dala-Järna. Riktigt skönt att ha tagit revansch på loppet och plocka hem en medalj.

Ultravasan är ett välarrangerat lopp där allt är smidigt och tydlig information från arrangören och bussar till start. Det är lättsprunget med fin service i vätskekontrollerna. Det är ett bra lopp för en nybörjare på ultradistanser. Löparna har dessutom väldigt lång tid på sig att ta sig till mål, 11,5 timmar. Det är 580 höjdmeter så inte så kuperat som fjällmaraton eller ultralopp utomlands är. Efter Hökberg är det mest nedför.

Jag använde inte nämnvärt kontrollerna då jag hade med mig egen dryck, nästan all energi denna gång var flytande. Gillade Falu rödfärgs peppstation och Volvo gjorde som vanligt en film om man ville bli filmad.

Tyvärr ställdes nattsimmet in då ovädret Hans skapade för strömt och högt vattenflöde och ett trasigt avloppsrör gjorde att avloppsvatten rann rakt ut i älven. Kändes så klart tråkigt men helt rimligt att det ställdes in.