The Dramathon 2022

Efter att ha bott i Skottland så har en dröm varit att komma tillbaka och springa ett lopp i the Highlands. Fick höra talas om the Dramathon för några år sedan och kände att det vore riktigt roligt att springa. Men ensam, vänstertrafik och dålig kollektivtrafik har avskräckt. Men skam den som ger sig. Har lyckats hitta två fina vänner som också gillar att springa maraton på udda ställen.

En pandemi försköt vårt deltagande i loppet. Vi fick ett tidigt flyg och kom lagom ner för att hinna se boendet innan solen gick ner. När vi hämtade nummerlapparna fick vi en wee dram så vi slapp det innan start.

Från Glenfiddich gick bussar till starten vid Glenfarclas. Regnet började så smått innan start och höll på i en fem kilometer. En säckblåsare spelade Flowers of Scotland innan startskottet gick. Loppet börjar med en uppförsbacke där många valde att gå, för i detta lopp är det inte tiden som är det viktiga utan upplevelsen och kamratskapet. Vi sprang med kullar på var sida om banan, på golfbana, längs med river Spey och i lummiga skogar. Många löpare sprang och småsnackade med vänner eller andra löpare. Vi passerade förbi Ballindalloch Castle och ett antal destillerier som Ballindalloch, Tamdhu, Knockando, Dalmunach och Aberlour.

Totalt sett är det ett mycket lättlöpt maraton. När jag kom halvvägs talade en funktionär om att den jobbigaste delen var gjort, vilket kändes märkligt eftersom mycket av löpningen varit nedför och säkert en mil går platt på en gammal järnvägsbanvall. Molnen sprack upp och solen började lysa. Vi njöt av varje steg och tog tid för att ta bilder (läs vore ännu bättre att inte ha varit skadad innan och fått in mer mil i benen). Vi lyckades springa om varandra så vi fick en gemensam bild under loppet.

Kontrollstationerna hade många godsaker som energibars, chips, cupcakes, trelagerskakor och sportdryck. Eftersom stora delar av loppet går på privat mark som inte är öppen för allmänhet så var det inte nämnvärt mycket med publik längs med banan.

Det blev en fantastisk dag och ett mycket trevligt arrangemang av två herrar. Det finns distanserna 10 km, 21 km och 42 km. Ju fler kilometer ju fler destillerier passerar du och får i goodiebagen. Godaste goodiebagen från något lopp, smakprover från destillerierna och någon specialare. Medaljen är däremot en av de fulaste jag fått utan något skrivet på den för det är den del av en whiskytunna.

På kvällen fick vi biljett till tävlingens egna fest i Mortlach Memorial Hall, Dufftown. Vi blev introducerade till Scottish country och highland dancing som vi var tvungna att prova och det gick att köpa mat och dryck.

Funderar du på att springa? Gör det!

Annons
%d bloggare gillar detta: