Projekt – spring i alla motionsspår i Västmanland

Jag är i mål! Jag har sprungit i alla motionsspårsystem i Västmanland.

Det hela började med att jag som friidrottare i tonåren var det ofta terrängtävlingar i olika motionsspår i grannkommunerna. Som student i universitetsstäder så sprang jag där. Som konferensdeltagare har jag passat på att springa i motionsspår eller stadsslingor i aktuell stad. I och med detta föddes tanken att springa alla motionsspår i hemlänet. Men jag gjorde inget mer. Många år senare träffade jag Miranda Kvist och läste hennes inlägg om erövringar av tunnelbanelinjer i Stockholm. Det fick mig att påbörja att springa alla motionsspår i Västerås. Efter det projektet blev det naturligt att nästa mål måste vara att springa alla i motionsspår i Västmanland. Coronapandemin och reserestriktioner och resor och lopp utomlands ställdes in så blev det naturligt att försöka klara dem innan pandemin är över. Samtidigt som jag sett bilder på köer från Björnön har det varit riktigt roligt att ha ett lokalt löpäventyr och på detta sätt komma undan folkmassorna och letat fram de mindre besökta motionsspåren. För de många gånger har jag varit helt ensam eller bara hälsat på en eller ett par personer.

Lockmora, Kungsör

Det har varit ett otroligt roligt och tillfredsställande projekt. Jag har fått se delar av kommuner jag inte varit i tidigare och återbesökt platser. Jag har fått sprungit och upplevt ett lokalt äventyr. Västmanland är vackert och platt med många skogar och åkermark. Projektet har lett till trevliga samtal och det har skapat diskussioner. Kanske kan detta inlägg göra att fler vågar sig ut till fler motionsspår och för besökare att hitta ett spår när de är i länet. Får du chansen och tillfället så ta dig bortom komfortzonen och pröva ett spår du inte sprungit i tidigare. Eller ta dig till. Du kanske till och med uppskattar din vanliga runda extra mycket efteråt.

Så här gick jag tillväga

Grunden har varit att springa minst ett spår i ett motionsområde. I flera fall har det bara funnits en slinga, i andra har det funnits fler. Det har varierat hur långt sträckan blev. Någon gång blev det fler än en slinga. Andra gånger sprang jag fler slingor. Jag har bara sprungit när det varit barmark för, flera av motionsspåren är gjorda för skidåkning och, skidspår vill jag naturligtvis inte springa sönder.

För varje kommun i länet (Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås) finns ett blogginlägg med några kommentarer om respektive motionsområde.

Anteckningarna i början var lite sporadiska, tog någon bild och trodde att jag skulle komma ihåg alla tankar till att blogginlägget skulle skrivas. Men efter ett par spår under en dag så glömdes en del information. Sedan gjorde jag ingen betygsskala så sammanfattningen bygger mycket på känslan efteråt och fakta, inte på någon mätbar skala. Sala är den kommun förutom Västerås som krävde flest turer då motionsspåren där ligger utspridda, parkeringshänvisningar saknas i de flesta fall och livspusslet att få in en tur kunde vara bättre än ingen. I början använde jag vanliga kartor så väl papperskartor som google maps, många gånger kollade jag in heatmap från löparklockan, några gånger spanade jag in naturkartan men till slut fick jag tips om Min karta av lantmäteriet. Den visar mindre stigar och motionsspår.

Har någon gjort något liknande?

Det jag vet och som jag läste om efter när jag började springa övriga länet var ett par killar som sprang och gjorde en topplista på 100 stycken motionsspår i Sverige. I den listan platsade tre spår från Västmanland. Johannisdalsskogen, Köping (plats 50), Björnön i Västerås (23) och Brottarmilen i Arboga (92). Deras lista hittar du här.

Men jag har inte lyckats hitta någon som gjort något liknande i sitt län. Än. Någon har säkerligen börjat.

Förslag till de som ansvarar för motionsspår

Överlag bör kommunerna som ansvarar för motionsspår se över information och kommunikation av sina motionsspår. Alla som använder ett spår hittar inte på orten, kan vägnamn och framförallt vill man att fler ska komma till spåret så bör information finnas. Hur ska motionären komma till spåret? Cykel, buss eller bil. Var kan den parkera? Finns toalett? Vatten? Parkbänk för den som behöver vila? Möjlighet till omklädning eller förvaring? Det märks att upprustningar har gjorts under åren så en del motionsområden har fina skyltar medan andra i samma kommun saknar skyltar. Eller att delar av spåret är upprustat men inte helar. Var motionsspåret börjar kan tyckas vara självklart att informera om men tyvärr är det inte alltid markerat. Sedan kan så klart skyltar ha satts upp men blivit nerrivna och då kan det ha saknats pengar att ersätta dem. Belysningen varierar också många gånger utifrån om spåren byggts ut. Här måste regelbunden kontroll göras för skogen förändras. På en del platser så är stolpar nerrivna, elkablar och kontakter hänger i luften. En allmän översyn om skyltarna sitter rätt är en bra regel. Jag upptäckte att under flera turer så satt skylten före att stigen delade sig, så vilken stig jag borde ta blev ibland en chansning och ledde till en del felspringningar.

Hur många motionsspår finns det i Västmanland?

Det är en fråga som jag fick av en följare av projektet och som är svår att svara på då antalet förändras. En del har hänt sedan jag sprang i spåret. I Västerås har de som styr valt att göra besparing och tre motionsspår har avvecklats (Norra Gryta, Skälby och det som jag benämnde Wenströmska men som många kanske kallar Vedbospåren) andra är under utredning för flytt som Barkarö. Liknande situation tycks det vara i Sätra brunn, Sala där motionsspåret vid kurorten finns på kartan men inte längre på kommunens hemsida. Totalt har jag sprungit i 55 motionsområden samt en del extra slingor som finns markerade utan att ha status motionsspår men som det informeras om eller som jag fått tips om. Projektet har tagit tid men uppskattningsvis har det bara varit strax över 150 km löpning.

Här kommer några topplistor utifrån olika kriterier. Längst ner finner ni topplistan.

Vattennära löpning:

Löpning vid vatten är avkopplande om det inte blåser väldigt mycket. De spåren ger ofta ett extra lugn och tankar kan flöda fritt under löpturen.

  1. Järndammen, Sala – Fin skog med stigar som går runt dammen.
  2. Björnön, Västerås – På en liten ö är vatten sällan långt borta. Nära stan men ändå en naturupplevelse. Inga björnar har skymtats men hjort och rådjur är vanligt. 
  3. Eskiln, Fagersta – Springer runt en sjö. Belyst spår. Gav endast 10 höjdmeter.

Osäkraste (upplevd)

En del kan känna oro för att springa i motionsspår och en del överfall, mordförsök och mord har skett. Men de är i regel undantag, eller vissa spår kan ha delsträckor som det oftare händer saker på. Bortsett från sådant som går att kolla upp i tidningsrubriker eller brottsstatistik så fanns det tyvärr några spår som behöver åtgärder eller i sista fallet förtydligande.

  1. Virsbo, Surahammar – Här hänger och ligger elkablar till och med på marken. Stolpar lutar och ligger ner. Enklast att bara ta bort ledningar och stolpar om pengarna inte finns för upprustning.  Men idrottsföreningen har sedan jag var där rustat upp utegymmet. Alltid något.
  2. Salbohed, Sala – Elkablar hänger och stolpar har rasat. Fint område som behöver ordnas om det ska bli skidåkning under vinterhalvåret.
  3. Möklinta, Sala – Är kanske i sig inte farligt eftersom hög säkerhet gäller för jägare men upplevelsen av osäkerhet är hög då löparen springer i riskområde runt en skjutbana. Annars brukar spår gå längs med eller över delar men runt området så springer ju löparen bakom skjutvallen.

Utegym eller hinderbanor:

En sak som jag noterade är att nästan alla kommuner har hakat på trenden att bygga utegym. Därtill har några dessutom byggt hinder (OCR-inspirerat/militär hinderbaneinspirerat). Här sticker Sala kommun ut som i skrivande stund endast har några få utegymredskap. Källor säger dock att ett område som kallas för ”Bryggeriet” och i anslutning till Brånsta Backe kommer inom kort att få utegym.

  1. Rocklunda, Västerås – Stort utegym och ett litet samt hinderbana.
  2. Johannisdalsskogen, Köping – Slinga med utegymstationer längs spåret.
  3. Duvhällarna, Hallstahammar – Utegym och har flest hinder i en hinderbana i länet.
  4. Landskogskärret, Arboga – Skidklubben har ett utegym.
  5. Björliden, Valskog – Finns redskap anpassade för olika längd och storlek.
  6. Folkets park, Kolsva – Större utegym.
  7. Spåret på norr, Arboga – Utegym och fyra hinder.

Bästa motionskommun

Helt på intryck så vinner det som kändes mest ny upprustat.

  1. Köping – Många upprustade motionsspår.
  2. Västerås – Har flest motionsspår trots neddragning. Har hinderbana och konstsnöspår.
  3. Arboga – Flera fina spår.
  4. Skinnskatteberg – Fina skogar som bör upptäckas mer.
  5. Sala – Näst flest i antal och bjuder på stor variation.

Bästa skidåkning

Förvånansvärt många spår i länet är gjorda för skidåkning, de går så klart att springa i men de har oftare gräsunderlag, breda gator, mycket korta backar eller kurvor. Det förtar löpturen och skogskänslan men är ju bra om man vill att det ska snöa på ytorna eller kunna göra konstsnö och lägga ut. Varje kommun har nog något spår. Sedan finns ju ett antal golfklubbar i länet som tidigt gör spår som Surahammar GK och Köpings Korlöts GK. Så utan att vara någon skidspårsexpert så bedömer jag några motionsspår som säkerligen skulle uppskattas för skidåkning.

  1. Norberg – Med Engelbrektsloppet så har kommunen naturligtvis satsat på att ha skidspår av kvalitet.
  2. Arboga – Landskogskärret sköts av skidklubben så den borde vara bra.
  3. Västerås – Konstsnöspår och naturspår i Rocklunda så snart det är tillräckligt kallt samt området Vedbobacken som gör ett fantastiskt arbete att få konstsnöspår tidigt på säsongen.
  4. Johannisdalsskogen, Köping – Har belysning och separata löparspår så här borde finnas väldigt bra förutsättningar för skidåkning. Nära till parkering och kollektivtrafik.

Aktuell skidspårsstatus hittar du här.

Kulturkombination

Löpning går att kombinera med en massa annat. Minst två kommuner kombinerar spåret med kultur. Det måste ju kommenteras.

  1. Färna, Skinnskatteberg förtjänar ett extra plus som blandar motion med kultur. Här finns berättelser och statyer.
  2. Dingtuna har många fornlämningar och spåret var upprustat när jag besökte det. Skyltar som berättar om forna tider.

För långt från asfalten?

En del vill springa nära en större väg, eller höra trafiken för att det ska kännas tryggt. Då finns det några spår som jag upplevde att trafiken hördes genom skogen.

  1. Hökåsen, Västerås. Springer i närheten av Rv56
  2. Johannisdalsskogen, Köping. Milspåret går på båda sidor om E18.
  3. Karl XI:s promenad, Kungsör. Går längs Drottninggatan.
  4. Pettersberg, Västerås. Går nära E18.
  5. Bäckby, Västerås. Går också nära E18.

Mest backar

Västmanland är ganska platt i alla fall om man jämför med grannlänen i norr. Majoriteten av motionsspåren bjuder sällan på några nämnvärda backar. Vilket märks kanske främst när det är dags för backträning och lämpliga backar oftare blir någon anlagd pulkabacke. Tyvärr antecknade jag inte höjdmeter på alla turer, med tanke på tiden projektet har tagit och att jag inte namngivit varje slinga i strava så är det svårt att gå tillbaka och kontrollera. Så några ur minnet och som jag lyckats kolla upp.

  1. Tillberga, Västerås 2,5 km ger 58 höjdmeter. Vilket borde vara en av de backigare kortare spåren i Västerås och springer man en mil så blir det fler än Brottarmilen.
  2. Björnön har några backar. 2,5 km spåret ger 43,5 höjdmeter, 5 km har tre backar som ger 65 höjdmeter och 10 km bjuder på två backar och min klocka visar 103 höjdmeter.
  3. Brottarmilen är den längsta med vad jag anar är flest höjdmeter under en tur, 155 mätte min klocka.
  4. Dingtuna, Västerås. Här gjorde jag en egen kombination med spåret och ortsborna egna slinga (gul slinga). Fick ihop 5 km som gav 66 höjdmeter.
  5. Lockmora 5 km ger 78 höjdmeter enligt strava och kan tänka mig att MTB-spåret ger fler, själv sprang jag 2,5 km samt delar av Björnlunkens spår och någon annan led.

Bäst motionsspår (totalt)

Det finns många fina spår i länet och som fler borde upptäcka. Läs, hitta de som du gillar och våga dig ut. Totalt sett så sticker ändå några spår ut med allt vad de har att erbjuda.

  1. Björnön, Västerås. Känns lite jobbigt att skriva men den har det mesta. Parkeringar och nära till kollektivtrafik. Möjlighet till fika. Eftersom det är en ö så är vattnet ganska ofta i blickfånget. Backar för den som vill och slalombacke för den som vill köra backpass. 2,5km plogas och sandas för den som vill motionera vintertid. 
  2. Järndammen, Sala. Den har fin skog, vatten och under delar av året även omklädningsrum och värmestuga.
  3. Maxelmossen, Arboga gillade jag väldigt mycket. Fin skog och stigar. Finns en föreningslokal som är öppen delar av året. Det finns en mindre parkering en bit bort från starten. Skyltningen skulle kunnat vara lite bättre. Går att kombinera med Landskogsskärrets spår för längre tur.
  4. Rocklunda, Västerås har också gott om parkeringar, möjlighet till fika eller lunch. Här finns utegym och hinderbana. Länets längsta motionsspår på 15 km. MTB-spåret ger möjlighet till traillöpning.
Annons
%d bloggare gillar detta: