Motionsspår Köping

I mitt projekt att springa i alla motionsspår i Västmanland så har jag besökt Köping.

Det är den befolkningsmässigt näst största kommunen i länet. Stora idrotter är pingis, gymnastik och basket. En mindre friidrottsbana finns. Centralt finns det tre elljusspår:

Nibbleskogen/Skoftesta

Det är ett upprustat spår, med många nya stålbänkar, på 2,4 km och sträckan stämde med distansen på klockan. Kuperat vore att ta i men någon kulle finns. MTB-spåret korsar motionsspåret flera gånger så löpare och gående får se upp för snabba cyklister, eller tvärtom. Skön känsla i spåret och väldigt lite motorljud trots närheten till E18 mycket tack vare välskött skog.

Karlbergsskogen

Här visar kommunen att besökare ska ta Karl den IX:s väg runt området med hastighet 30 km/h till skidbacken och parkera där. Sedan på något sätt ska man ta sig till spåret som är 1,8 kilometer upp och ner för backen i skogen. Själv sprang jag spåret med utgångspunkt från friidrottsbanan. Kändes helt klart naturligare och enklare. Ett fint spår och med några backar. För övrigt ett bra motionsområde med många stigar och backträning i slalombacken.

Johannisdalsskogen

Även detta område finns med i Sveriges bästa motionsspår, plats 50 av 100 enligt dem. Parkering sker vid förskolan och här finns också 30-minutersparkering, lagom för den som springer snabbt. Här finns 2,5 km, 3 km och 5 km samt skidklubbens stuga och spår. Otroligt många spår, stigar och MTB-spår som korsar varandra och längs med 2,5 km elljusspåret finns en parallell bana. Det förbryllade mig väldigt då båda var lika välskötta. Skyltningen satt var 500 meter, vilket är lite långt mellan skyltarna men när spåren väl korsade varandra fanns bra skyltning åt vilket håll vilken distans gick. Längs spåret finns flera stationer med utegymsredskap, tydliga instruktioner och tips. Så här har anläggaren tänkt till att motionären kan använda spåret på olika sätt.

Väl vid målgång kikade jag upp mot skidklubbens stuga och där fanns en annan skylt som förtydligade spåren, vilka som var öppna vinter och sommar samt vilka som var för löpare och för skidåkare. Det är första gången jag är i ett motionsspårsystem sett två parallella spår för olika idrotter. Så här kan löpare utmana skidåkare eller ha publik längs hela skidspåret. Även detta spår ligger nära E18 och en sektion finns till och med på andra sidan europavägen.  

I de mindre orterna i kommunen finns några spår.

Tränsta, Munktorp

Här finns ett spår som ska vara 1,7 kilometer med elljus. En klubbstuga och stor parkering som upplevs mitt ute i ingenstans. Här fanns inga skyltar men med spår och ledningar kanske det inte behövs. För hur fel kan man springa? Jodå tydligen går det att springa fel. Det går ledningar, stigar och elljusslingor kors och tvärs. Lyckades springa en slinga bara för att komma ut i en typ femvägskorsning där fyra stigar hade elljus. Det som förvirrar är att en skogsväg har elljus som belysning och som går igenom området. Det finns en del mindre kullar så anar att området kan vara gjort för skidåkning. Fick ändock ihop 1,7 km så anar att jag ändock sprang rätt. I övrigt var det en dag med mycket dimma så upplevelsen kanske hade varit en annan om solen skinit.

Vargheden, Kolsva

Spårlängd: 2,5 km

Här finns elljus.

Märkligt nog pekar kartorna på kommunens hemsida, som ska visa platserna för spåren i Kolsva, på samma plats…men s¨å är det inte För Släta IP ligger flera kilometer från Kolsva samhälle och finns i Himmeta. Vargheden ligger på en höjd och vid Varghedens idrottsplats och här finns elljusspår, crossfit inspirerat utegym och fotbollsplan. Spårlängden sägs vara 2,5. Väl på plats finns det skyltat för två spår, men efter ett tag delar sig lederna åt varsitt håll som senare går ihop vid starten. Valde den röda och den blev knappt 2 km. Hade jag sprungit båda eller som den sedan visar sig att man kan göra rundslingan så går det att få de utlovade kilometrarna. Mycket trevlig skog med många stigar runtomkring. Några backar finns. Hit skulle man kunna återkomma även om spåret i sig är lite väl kort för att motivera resan.

Folkets Park, Kolsva

Spårlängd: 2 kilometer

Detta är ett oupplysta motionsspår. Parkering sker vid badethuset. Skyltar saknas till spåret men här finns ett utegym så slingan hittar man. Bjuder inte på något särskilt.

Släta IP, Himmeta

Spårlängd: 1,5 kilometer

Detta var en av de svåraste att hitta. Fick kolla i många olika kartor för att hitta den. Med mycket vilja gick det att få ihop 1,5km. Är nog ett skidspår mer för man springer parallellt som i en glasögonbåge med backe vid de två ovalerna. Underlaget är sågspån. Mjukt och lättlöpt. Här finns ett litet utegym med ganska tunga redskap, en fotbollsplan, en mindre dansbana och en freesbie korg. Kan tänka mig att detta är en mötesplats för sällskap och fester.

Överlag måste jag säga att motionsspåren i Köpings kommun är riktigt fina och ger bra löpkänsla. Jag var riktigt upplyft efteråt. Kanske var det mycket tack vare att grannkommunernas motionsspår är mer gjorda för skidåkare. Till exempel är det skillnad på backarnas utformning, skidåkare har oftare korta, låga och flera i rad medan löpare kan ha större och längre backar. Kurvor kan också vara lite olika och ha annan lutning

.

Annons
%d bloggare gillar detta: