Motionsspår Arboga

Generellt är informationen på kommunens hemsida gjorda för lokalbefolkningen. Adress eller vägbeskrivning hur besökaren hittar till spåret är svårfunnet, avsaknad av parkeringsinformation och parkeringsmöjlighet väl på plats är två andra. En tredje upptäckt är att flera av spåren kombineras med att vara eller är anslutna till skidåkning. Det märks så väl på utformning, faktiskt möjlighet att använda året runt och känslan i spåret.

Elljusspåret – södra spåret

Det spår som kanske är lättast att hitta då den ligger nära Ekbacksbadet och Vinbäcksleden. Elljusspåret går att utnyttjas året runt men på vintern spåras det för skidåkning. Hemsidan säger att spåret är 3 kilometer långt men väl på plats finns kortare varianter att få till. Genom spårsystemet finns flera längre distanser för skidspår. Det spår jag sprang var lätt löpt med några inslag av backar. Ett typiskt motionsspår.

Landskogskärret

Detta spår går i samma skog där södra spåret ligger. Landskogskärret är Arboga skidklubbs spår och som har ett mindre utegym. Här gick jag dock bet. Hittade inget trots flera besök på skidklubbens sida. Adressen den gav förde mig till vanliga bostadshus och tänkte jag kan inte åka in på någons privatpersons parkering, även om spåren säkerligen ligger bakom.

Det längsta spåret kallas brottarmilen och är med på Sveriges 100 bästa motionsspår så blev tvungen att göra ett nytt försök. Hittade till slut startplats genom att gå in via Naturkartan. Arbogaborna tycks gå eller springa till sina spår för det var mycket folk ute och få bilar parkerade. Adressen är Porsgården Landskogskärret 255 och infart från stora vägen är nästan mitt emot skylten till Maxelmossestugan.

Det är en fin klubbstuga, en bilparkerings finns och slingorna är 4, 5, 8 och 10 kilometer långa (någon kortare del har elljus). Spåret börjar lugnt men bjuder på en del backar främst efter 5 km då det kommer flera i rad. Riktigt skönt med ett spår där benen får trumma uppför och totalt fick jag fick ihop lite mer än 150 höjdmeter. Blir du trött och törstig rekommenderas att dricka ur medhavd flaska då spåret går över en gammal bilskrot och vattnet i bäcken, när spåret vänder, är inte tjänligt. Markeringarna är bra men på vissa ställen hade jag uppskattat lite tätare markering för andra spår, stigar och MTB-led korsar spåret, det finns markering till ett par jakttorn och framför allt när stigare delar sig och markeringen sitter före delningen. En del gammal plåt ligger i spåret och tyvärr en del träningsrelaterat skräp. Klockan visade dock inte 10 km när jag kom tillbaka till skidstugan. Det är ganska vanligt att motionsspår inte har distansen som visas men en skillnad på 600 meter är ovanligt stor. Totalt sett ett mycket trevligt spår, vad annars kan man förvänta sig när brottare gillar spåret?

Maxelmossestugan

Det är väl skyltat från den stora vägen, sedan följer bilfärd på skogsvägar i tre kilometer där en liten skylt nämner Maxelmossen. Här finns en uppställningsplats och förbudsskylt för vidare transport. Så det var bara att chansa och kliva ur bilen. Efter en 600 meters promenad längs en skogsväg kommer Maxelmossestugan fram. Här finns det spår som är 2,5, 5 och 10 kilometer. En stor grillplats med flera bord och stugan sägs i regel vara öppen söndagar januari-april samt september-november.

Det är ett välskyltat spår på stigar och skogsvägar. Ganska mycket våtmark men en del spänger och träbroar. Den bra skyltningen gjorde att det blev en sak jag inte behövde tänka på och just då lyckades jag så klart springa lite fel (inte värre än att jag hamnade på ett 2,5 km spåret). Det är ett fin och lättsprunget spår, välskött och bra för nybörjare på traillöpning.

Både längs med delar av Maxelmossenspåret och Brottarmilen finns det skyltar för Lasse Maja-loppet som finns i 6, 13 och 23 km på stigar och skogsvägar. Starten för det klassiska loppet går vid Ekbacksbadet och skyltarna sitter uppe permanent.

”Spåret på norr”

Kul att veta att man ska var norr om centrum men annars förtäljer namnet inte så mycket för en utomstående. Spåret nås via infart Tallåsvägen till Tämeborgsvägen och där finns en liten parkering till vänster om vägen vid banans start. Här finns ett större utegym och även fyra hinder för den som vill träna hinderbana. En bra grillplats finns ca 500 meter västerut från startplatsen.

Upplevde det som ett relativt nytt spår eller nyligen rejält upprustat. Slingan är på 2,8 km med elljus, den har bra underlag och är ett ovanligt spår i den meningen att det finns hus som står nära spåret och runt nästan hela spåret. Det är en välskött skog och gav trots allt en skogsupplevelse, vilket ger hög trygghetsfaktor. Ett bra spår som borde uppskattas av lokalborna.

Götlunda elljusspår och utegym

Rubriken är allt som kommunen delger som information om var spåret ligger. Efter en del felkörningar i det lilla samhället där någon hemsida hänvisar till idrottsplatsen med det är fel. Enklast är nog att parkera vid skolan/verket och promenera på gångbanan till spåret. Elljusspåret sägs vara 2,8 kilometer långt, men anar att det är inklusive gångbanan, för själva ”spåret” är kortare. Den går som tre fingrar upp och ner för en kulle och sedan en kortare avstickare. Helt klart gjort för skidor, för att springa detta och se nästa del av banan och dessutom belyst gav en märklig känsla av att trycka in så många meter som möjlig på en så liten yta. I anslutning till spåret finns ett obelyst skidspår på 5 kilometer. Här finns också ett litet utegym och grillplats.

Motionsspår Medåker

Det här är ett område som är för skidor och skidskytte. Det finns tre spår. Ett belyst elljusspår som är 3 kilometer. Belysningen ska gå att tändas manuellt mellan kl 16.00-22.00 men någon knapp eller instruktion lyckades jag inte hitta. Möttes av spårskylt som låg ner och markeringar därefter var det sparsamt med, så de obelysta spåren på 1,5 kilometer samt 1 kilometer var kolmörkt. Det var den andra delen på andra sidan skidskytteområdet också, fast här fanns nya skyltar för MTB-spår. En skylt påpekade tydligt att promenader eller löpning undanbedes vintertid för här gör de skidspår vintertid. Noll löparglädje med andra ord trots barmark.

Som helhet upplever jag det som att arbogaborna åker skidor, promenerar eller åker skidor mellan spåren, dels för att kommunen inte känt sig tvungna att skapa parkeringar och dels kanske för att kunna träna så långt som möjligt. Heat mapen ger liknande bild. Förbättringspotentialen är hög.

Annons
%d bloggare gillar detta: