Motionsspår Kungsör

I min jakt på lokala löpupplevelser så har turen kommit till Kungsör och dess motionsspår.

Björliden, Valskog

I Valskog vid Björlidens idrottsplats finns ett 1,7 kilometer långt elljusspår. Blev välkomnad av sex domherrar. Längs spåret finns två stora grillplatser, en med två vindskydd och den andra är utformad som en kåta med eldstad i mitten. Ortsborna har dekorerat i skogen och det finns skylt till en källa och om jag inte missminner mig även en mindre fornborg.

Men se upp, för en del av spårets mest kuperade delar används vintertid som pulkabacke. En bit in på spåret finns ett utegym (mellan Ekstigen och Rönnstigen). Där finns ett flertal redskap som är anpassade för olika personers storlek. Plus för det. Sammanfattar turen med att det är ett trevligt spår som fler borde besöka.

Karl XI:s promenad

På åsen nära centrum finns ett 2 km långt elljusspår i gles tallskog på Karl XI:s promenad. Här kan löparen blicka ut över omkringliggande bebyggelse, slätt och bilväg. Området ligger nära bostäder och här finns även utegym och grillplats vid en del av spåret. Parkering hänvisas till gatan Promenaden, för vid utegymmet finns det plats för kanske fyra bilar.

Det är ett välskött spår med många ganska stora informationsskyltar om att hålla rent, en tanke om att ge pepp och hänvisning för hur långt besökaren kommit. Skyltningen tar lite udden av naturupplevelsen. Förstår att detta spår borde vara populärt, välskött och närhet till samhället.

Lockmora

Här måste jag säga att jag hade höga förväntningar. Friluftsgård borde ha bra spår. Väl framme vid parkeringen finns en ny fin skylt som visar en karta över Kungsör och sträckningen för, konstigt nog, Karl XI:s promenad. Till höger finns en annan svartvit eller om den är solblekt situationskarta över Lockmora området. Den skylten var jag nära att miss.

Från friluftsgården i Lockmora utgår motionsloppet Björnlunken som jag funderat på att springa dessutom har loppet en fin medalj med olika lokala motiv. Det spåret går på en gammal skogsväg som går längs bilväg 56. Så naturligtvis var jag tvungen att prova den. Tyvärr ganska trist. I samma riktning finns en vandringsled, MTB-spår och östra cykelleden. Skyltningen för vandringsleden Kungsörsleden vek av från skogsvägen så jag tog den och följde en större skogsstig som plötsligt saknade skyltning men hamnade till slut ute på stora bilvägen och där fanns skyltning till en annan äldre bilväg. Fick springa tillbaka och från det hållet fanns en skylt som vek av och in i skogen eller numera kalhygge. Antingen har någon skojat och flyttat skyltar eller så håller kommunen på att göra om sträckan.

Detta är också platsen för ”Alle man ut” där tre partier och friluftsfrämjandet arrangerar tipspromenad på söndagar. Ett populärt arrangemang.

För att nå motionsspåren får man ta till vänster mellan husen för att gå runt dem för att komma till de tre obelysta spåren på 1,25 kilometer, 2 kilometer och 5 kilometer. De syns knappt på min klockas heat map men det kan också beror på Björnlunkens sträcka är så använd. Spåren löper i varierande skogsterräng. Det är alltid lika intressant när det finns en spårmarkör innan spåret delar sig, men 2,5km spåret är väl använt så ingen risk att springa fel. Anar att där jag tvekade så delar sig 2,5 och 5 km spåren.

I skogen finns det en massa små skyltar kors och tvärs nära marken, de är för MTB-spår. Tyvärr blev min upplevelse att en gång räcker att åka hit kanske just för att jag hade höga förhoppningar men det föll platt.

Min helhetskänsla efter att ha sprungit i kommunens spår är nog att det ändå var roligast att springa på omarkerade stigar längs åsen vid Kungsörstorp. Här finns stigar, labyrint (drottning Kristinas ridbana) och inte omöjligt att stöta på vildsvin. Men kanske inte så tryggt. Även om Promenaden ändå måste uppskattas av kungsörsborna som är så lättåtkomligt och bra och spåret i Valskog var trevligt.

Annons
%d bloggare gillar detta: