Filmer om löpning del 2

Det finns otroligt många filmer om löpning. För något år sedan skrev jag ett inlägg om de som kanske är mest kända filmerna. Nu kommer ett gäng till.

Brittany runs a marathon är en komedi som är inspirerad av en sann historia. En överviktig 30-årig tjej som gillar att klubba inser att hon behöver förändra sitt liv. Hon börjar springa och snart kommer idén att springa New York marathon. En realistisk film om tankar, känslor och bemötande när en tränar inför sitt första maraton. Även om några scener under loppet är väldigt märkliga (några scener är är inspelade under ett riktigt NYC maratonlopp).

Marathon man 365. Som namnet antyder så fick belgaren Stefaan Engels för sig att springa 365 maraton i rad. En otrolig påfrestning för kroppen, än värre om man har astma.

Tidigare såg jag Riding the Dragon om loppet the Dragon back, en femdagars ultratävling där deltagaren måste ta sig genom Wales nästan helt utan support (förutom efter målgång och till nästa start). Här får man följa excentriske Huw Jack Brassington under hans lopp och så är svenskarna Kerstin och Robin med. Riktigt rolig film. I Conquering the dragon följer vi samma tävlingsdeltagare men här följer man fler personer. Den första är klart intensivare och roligare. Finns även en film i samma stil som den senare om Cape Wrath ultra, ett systerlopp i Skottland. Här behöver deltagaren vada över flera floder. Wrath handlar en variant om rekordlöpningen 230 miles på nå ett par dagar.

Det har blivit populärt att köra FKT (fastet known time) på olika distanser och leder. Ebba Forsberg kör Kungsleden FKT. En bra dag på jobbet för Ebba. I Path of my life (som är en del i Summit of my life) får vi se Kilian Jornet springa uppför Everest. Den ger en bra bild av mannen som har en enorm uthållighet och återhämtningskapacitet.

Går inte att göra en filmlista utan att skriva om Bob graham round från Lake District. Många har försökt och många har misslyckats. Rundan skapades 1932 av Bob som under ett pubbesök undrade hur många toppar han kunde göra på 24 timmar. Kilian har rekordet även här.

Se Finding traction om du vill se hur det är att sätta mål, springa och genomlida en massa lågvattenmärken men också se skillnaden när det går bra. Nikki försöker sig på en FKT.

En liknande film men med mindre gråt är när Karl Metzler kör Appalachen trail FKT.

Bomberna under Boston marathon har gett upphov till flera filmer. Jake Gyllenhaal spelar i filmen Stronger spelar Jeff Bauman som påverkas av bombningen. En stark film eftersom den bygger på verkliga personers upplevelser.

Annons
%d bloggare gillar detta: