Mitt tal för gårdsförsäljning på partistämma 2019

Fick höra att tv-sändningen bröt mitt i mitt tal på partistämman för en intervju med partiledare Ulf Kristersson. Sämre avbrott kan man ju råka ut för.

Så här kommer mitt tal i sin helhet:

Fru ordförande,

Jag ska prata om gårdsförsäljning.

I Sverige finns det omkring 550 företagare som producerar öl, vin, cider och sprit och de har skapat omkring 2500 arbetstillfällen.

Många är nystartade, lever på marginalerna efter att ha gjort tunga investeringar och behöver mässor att marknadsföra sig på.

Många mikrobryggerier har lyckats få in en eller två öl på Systembolaget i sin kommun men det är inte nog för att få företaget att gå runt. En del har lyckats få en tapp på den lokala puben.

Medan 30% har till och med valt att gå in i restaurangbranschen för att kunna hitta ytterligare ett sätt att sälja sin dryck.

Enligt LRF vill 86 % av bryggerierna och hela 95% av vinproducenterna ha gårdsförsäljning.

Sverige är ensam i EU att förbjuda gårdsförsäljning av alkohol. Dagens lagstiftning försvårar för lokalt producerat till förmån för storskalig industriell tillverkning.

Om gårdsförsäljning tillåts, underlättar det för lokala producenter att få ökade marginaler, skapar besöksmål och inte minst nya arbetstillfällen på landsbygden. Ett tillåtande av gårdsförsäljning skulle också skapa ett ökat intresse för lokalt producerad mat och dryck.

Moderaterna är ett företagsvänligt parti och en liknande motion bifölls av stämman redan 2007 om tillåtande av gårdsförsäljning av öl och vin. Nu hoppas jag att vi moderater går hela vägen och säger ja till gårdsförsäljning av alla alkoholhaltiga drycker.

Med det yrkar jag bifall på motion 8:16

[Det fick senare ändras då utskottets förslag om hantering av motion 8:16 blev lite skarpare. Verka för att tillåta gårdsförsäljning av lokalproducerat alkoholhaltiga drycker]

%d bloggare gillar detta: