Bruksleden

Det finns flera blogginlägg på nätet om att springa på Bruksleden, men de är rätt gamla. Igår sprang jag Skultuna-Rocklunda.

Man kan kliva på vid flera ställen. Vid kvarnen, brukshotellet, kyrkan eller ett skogsbrynet vid vägen någon kilometer från kyrkan. Går säkert hitta fler alternativ med lite kreativitet och vad man är ute efter.

Jag valde skogsbrynet, då jag började löpturen i regn, snö på marken och ensam. Då visste jag att det skulle bli 10 km i skogen och 7 km från gärdet vid Skerike till Rocklunda.

Det är en tydlig stig med god markering. Även om några markeringar ibland döljs av nedfallna träd. Så bäst att hålla koll på det oranga bandet.

Efter någon kilometer kommer man till Skälbystugan, en liten övernattningsstuga vid ett kalhygge. Man rundar det och så fortsätter stigen in bland träden. Regnet stillade sig.

Här såg jag färska lodjursspår. Spännande! Den såg säkert mig.

I övrigt är det en ganska lugn tur. Skog och bäckar som med smältande snö var ganska kraftig och stora kliv behövdes. Några spänger var trasiga men det gick att hoppa över till andra sidan. Vid 5 km var båda fötterna dyngsura. En regnskur innan solen började titta fram.

Några sköt på en skjutbana inom hörhåll. Biltrafiken från väg 66 kunde med ojämna mellanrum höras.

Hann se spår fem häst, älg, rådjur och harar. Gårdarna vid Skerike siktades när leden går i ett skogsbryn och sedan in i skogen igen.

Skylten där stigen delar sig ger en guidning.

Väl ute i skogen sken solen riktigt värmande och det kändes bra. Som en ny tid. Längs åkrarna springer man ut på skerikevägen och Skerikekyrka står stolt. Norrleden och ned till kyrkan. Här visar sedan Naturkartan och bruksleden.se en gammal sträcka, följer man markeringarna i verkligheten så går den upp för delar av backen vid villa utsikten och yttre delen av 5 km mot E18. Den viker sedan av vid vinterlöparspåret och vägen ner till ABB syd arena.

Visst finns det vackrare turer på bruksleden men kul att äntligen ha sprungit en sträcka.

Annons
%d bloggare gillar detta: