Träningsåret 2018

2018 är snart slut och det är dags att summera. Året började med maratonträning och bli lite lättare inför målet att klara six majors. Årets mål vara att klara Tokyo marathon, Boston marathon och springa i mål på en ultra.

Tokyo gick i februari och Boston i april. I länkarna hittar ni race reports. Två helt olika lopp vad gäller backar, väder och publik. Om jag frös i den ena så var jag dyblöt i den andra. Klarade mig igenom båda och fick till slut min six star medalj. Ett mål jag haft i flera år och som jag trodde var i princip omöjligt. Men det gick och jag bestämde mig för att ta det lugnt och inte rusa in i nya mål, marathon eller what´s next som man annars lätt kan göra för att stilla tomheten efter ett uppsatt mål nåtts. Istället ville jag njuta av och ta in det jag lyckats med. Vilket en del verkade tycka var lite konstigt.

I juni sprang jag Stockholm Eco trail 45 km och över 1000 höjdmeter. En varm dag med ett härligt gäng från Västerås och deltagare i övrigt. För att träna under hösten anmälde jag mig till Ängsö trail 25 km. Tufft när träningen inte varit vad den borde men härligt var det att få ta ut sig, springa i vacker miljö och träffa löparvänner från andra delar av Sverige.

2018 var året då jag till slut efter en idé sprang i alla motionsspår i Västerås. Jag trodde jag sprungit rätt många av kommunens motionsspår genom åren. Men jag hade missat ett antal och speciellt de som ligger utanför tätorten. Det var riktigt skoj att se hur olika naturen runt spåren var och känslan att springa i dem.

Jag fortsatte som ledare för Team Nordic Trail, som kör pass en gång i veckan, även om det blev färre pass för min del då det var mycket jobb under hösten. Så här något år in på min ledarkarriär så gick jag ledarutbildningen för TNT. Bättre sent än aldrig. Alltid bra att se hur andra ledare gör, lägger upp pass och hanterar situationer. Har tyvärr inte använt så mycket av det jag lärde mig på kursen i Umeå men det kan jag ta med mig till nästa år. För nu är vi ett bra ledargäng och många återkommande löpare i gruppen.

Mängdmålet för året sprack när jag var förkyld större delen av sommaren och mycket jobb under hösten. Annars har jag varit skadefri, peppar peppar. Men 100 pass fram till midsommar klarade jag och fick i alla fall över 80 pass under hösten. Distansdelmål 90 mil lyckades jag med så en bas finns där inför kommande år. Appar och klockor i alla ära men excelfilen där jag loggar min löpning sedan början av detta sekel är trots allt bäst och trognast. Har dock insett att jag måste byta excelfil eftersom jag inte kan uppdatera filen till nyare version. Får se hur det känns och resultaten av det i nästa års utvärdering, eller om jag smyger tillbaka till den gamla trotjänaren som gjort sitt.

Planerna för 2019 håller på att växa fram, det kan bli två maraton om allt går väl med mina medlöpare. Tänkte att i år ska jag springa lopp med vänner och de har fått välja platser men av lite olika anledningar kommer vi att vänta med att anmäla oss. Är också anmäld till en löparresa som jag drömt om i många år. Så nu gäller det att träna upp sig inför resan så att jag får ut så mycket som möjligt av den.

Annons
%d bloggare gillar detta: