Reflektion över dörrknackning

Flera partier använder dörrknackning som metod för att samtala med väljare. Det är ett trevligt och bra sätt för att nå väljare. Första dörren är alltid tuffast. Visst kommer man och stör ibland men de flesta brukar uppskatta att man lyssnar, bara man själv är tydlig vilken organisation man företräder, är trevlig och uppmärksam. En eller två utskällningar har jag fått, men de är sällsynta. Andra vill bjuda på fika, jag tackar alltid nej för då hinner man inte så många samtal på en kväll.

Om det förra valet var många som hade gjort modifieringar på sina brevlådor för att de skulle se om det fanns post utan att behöva öppna lådan var det nu fler som inte har fungerande ringklockor eller med nytt låssystem inte brytt sig om att skaffa ringklocka.

Det kan hända en massa saker, mer eller mindre komiska. Som när en valp i ett obevakat stund smet från husse och följde efter mig när jag gick vidare till några grannar. Hen var så nyfiken att den smet in hos en av grannarna som inte var van med hundar. Jag fick ut hunden, grannen blev glad och jag bad hen gå hem. Vilket den lyckligtvis gjorde.

Det finns också många katter som vill ha uppmärksamhet och olydiga hundar som kan öppna dörrar och hoppa upp på en. Men tur för mig var de alla snälla.

När allt fler använder dörrknackning som metod blir allt fler tveksamma att öppna och vill inte prata. Speciellt när allt fler har låsta portar så minskar andelen hushåll man kan nå utan att på något sätt få tillgång till portkoder. Att gå in där man inte har portkoder känns inte helt rätt, blir lätt ett motstånd från den som bor där innan man ens börjat prata.

En del har helt otroligt fina trädgårdar. Tyvärr finns det också de som av någon orsak inte kunnat ta hand om sin. En del har humor och sätter upp skyltar.

Vad får man för frågor? Allt från politiska sakfrågor till om man kan hjälpa till att laga en låskolv. Jag överlämnade det senare med glädje till en låssmed.

De mest insatta frågorna fick jag från två kvinnor, en gillade Lafferkurvan (som visar att högt skatteuttag inte ger högre skatteintäkter) och tyckte att den borde användas mer i politisk argument. En annan ville att internationell handel måste få ta mer plats i politisk debatt. De har poänger men de flesta väljare vill veta här och nu vad som görs för just dem. Politiken måste se både kort och lång sikt.

Många barn undrar så klart vem den blåklädde kvinnan med papper i handen vill. Eller ställer frågor direkt. De får så klart ett barnanpassat svar av mig eller föräldrar. Och ett och annat barn har tyckt att det var roligt att prata med en vuxen och följt mig genom kvarteret.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: