Lucka -17-

Minns en kampanjdag för många år sedan på en skola och en elev kom fram och sa ni moderater har ingen miljöpolitik. Jag svarade att det har vi, kolla hela dagens kampanj handlar om vår miljöpolitik.

Uppdaterad version.

Vår politik inom miljö är kanske inte lika de andra partiernas. Detta för att vi tror marknadskrafterna löser det på bästa sätt. Tänk på exempel som för många år sedan fanns det bara vitt kaffefilter. Idag får du leta efter en, om det ens finns att köpa. Platspåsar i butiker är ett annat exempel, plastpåsarna håller på att minska drastiskt sedan många butiker tar betalt för dem. Plaster i naturen är inte bra. Varken genom plastpåsar eller som gummigranulat. Här är ett tydligt exempel konstgräsplaner ett fenomen som vi moderater i Västerås är ytterst tveksamma till.

Miljöpolitik måste vara långsiktig. Det är inte bra när en del politiker driver att just detta drivmedel för bil är miljövänligt och får många att köpa den, sedan tas subvention bort eller det framkommer att detta inte är bra och snabbt ska tex dieselbilar förbjudas i vissa städer. Det skapar otydlighet och att byta bil är kostsamt för den enskilde.

En fråga som vi drivit i budgeten är visionen om att göra Svartån badbar. Det blev helsida i VLT och radioinslag.

Vi moderater vill gärna använda utsläppsrättigheter för att få ned antalet och mängden föroreningar, dvs ett företag som behöver släppa ut föroreningar får betala för det. Ju mer man släpper ut desto dyrare blir det. Minskar företaget sina föroreningar minskar också kostnaden. Politiken kan sedan sätta ett maxtak för hela landet och på sikt minska totalen som går att köpa.

Vi brukar säga att det ska vara lätt att göra rätt. En företagare som gör rätt ska få färre kontroller och den som gjort fel kan räkna med fler kontroller tills den gör rätt.

Vi har sedan hösten en ny miljöpolitisktalesperson. Maria har fått mycket press på kort tid.

 

<span>%d</span> bloggare gillar detta: