Förenkla för företagare – ny motion

Vanligtvis börjar vi 16.00 (om det finns många frågor och interpellationer redan 14.00). Men idag började vi 8.30 med planerad slut 23.00. Det var en tidigt start med ”snabba” frågor. 

Idag hade jag dessutom Hillevi Rudolf som  praktikant med på mötet. Hon var med heroiskt länge.  

Foto: Pia Rudolf.

Lagom till morgonfikat kom ett antal beslutsärenden. Vid lunch påbörjades en massa interpellationer. Mötet avbröts senare för att Here 4 you kom och berättade om sin toleransutbildning och resa till Krakow och koncentrationsläger. De hade gjort en fantastiskt fin film om en hemsk tid och plats. 

När mötet åter öppnades kom fler interpellation. Och nya interpellationer och frågor. Jag hoppas vi går tillbaka till kvällstid. Det lämnades också in några nya motioner.  Jag lämnade in en med rubriken – Förenkla för nyföretagare i Västerås.

Nyföretagandet i Västerås ligger tyvärr inte på någon topplacering i Sverige. Många som funderar på att starta företag har problem och avskräcks av alla regler och blanketter som måste fyllas i för olika kommunala tillstånd. Olika typer av företag och verksamheter kräva olika typer av tillstånd. Det kan vara svårt att få tydlig bild av vilka tillstånd som behövs för just den egna verksamheten.

Västerås stad har en egen flik på hemsidan men även här är det otydligt och mycket att läsa på om just ett visst tillstånd behövs eller inte.

Jag vill istället att Västerås stads hemsida ska utgå från en företagare och gör sidan enklare. Genom att ställa några frågor kan en företagare få veta vilka kommunala tillstånd dennes verksamhet kan behöva och tips om andra tillstånd som kan behövas.

Inspiration kommer från Storbritannien där det finns en portal. Grundportalen förklarar hur man registrerar ett företag https://www.gov.uk/set-up-business och sedan kan man välja licenser och tillstånd https://www.gov.uk/licence-finder. Besökaren svarar på tre enkla frågor och därefter får man upp vilka tillstånd som kan behövas. Detta gäller tillstånd som söks via den egna myndigheten. Vid tillstånd från annan myndighet ges länk till rätt instans.

Jag vill att Västerås gör en liknande e-tjänst på stadens hemsida.

Annons
%d bloggare gillar detta: