Filmer om löpning

Börjar inspirationen tryta när mörkret kommer? Då kan en inspirerande film hjälpa. Det finns massor med filmer. Spännande, roliga eller otroliga.

En film som finns på youtube är otroligt inspirerande. Den har en stark inledning så känsliga tittare varnas. Filmen handlar Catching Kayla löpning och hennes sjukdom.

För nybörjaren kan dokumentären From fat to finnish line vara inspirerande. Om 12 överviktiga personer som vill gå ner i vikt och sedan springa en 200 miles stafett tillsammans.

Vet att en del löpare alltid kikar på Spirit of the marathon innan de ska springa ett maraton. Om så väl amatörer som två elitlöpare som ska springa Chicago Marathon.

En gammal klassiker är Chariots of fire (Triumfens ögonblick) med klassisk filmmusik av grekiske kompositören Vangelis. Filmen handlar om två brittiska löpares resa inför och under olympiska spelen 1924. Filmen vann fyra Oscars. Personligen tycker jag den var aningen seg även om löpscenen på stranden är episk.

Många använder löpning för att få en bättre framtid. Finns flera om filmer om afrikaner tex Gun Runners. Filmen Children of Heaven handlar om iransk pojke som gör det mesta för sin familj.

På Netflix finns en dokumentär om Barkleys marathon. Ett udda lopp med ovanlig ansöknings metod och avgift. Men otroligt rolig att titta på.

Dokumentären om de fyra öknens maraton. Man får följa fyra amatörlöpare som ska ta sig igenom Chile’s Atacama öken, Kinas Gobi öken, Sahara i Egyptien och Antarktis får de ihop de torrase, blåsigaste, varmaste och kallaste öknen. The desert runners finns också på Netflix.

För den som gillar ultralopp finns Unbreakable: The Western States 100. Om den äldsta och mest prestigefyllda 100 miles loppet.

Running on the Sun (2000) handlar om Badwater ultra marathon som går i Death valley national park. Varmt. Farligt. Otroligt att någon klarar det.

För den som gillar löpning och politik är Transcend dokumentären att titta på.  Kenyanien Wesley Korir är maratonlöpare och blev senare parlamentariker i sitt hemland. Han vann Boston Marathon 2012.

I dokumentärerna Free to run  och Run for your life finns Katrine Switzer med. Hon som (olagligt) var första kvinna att springa Boston Marathon.

Och så klart finns det dokumentär om Usain Bolt. Usain Bolt: The Fastest Man Alive

Annons
%d bloggare gillar detta: