Parlamentsvalet i Storbritannien

Det var med viss förvirring som Theresa May kallade till presskonferens. Vid 10 Downing street men utan logga på talarstolen. På något sätt så var det talande. Vem representerade hon när hon stod där? Som premiärminister eller Toryledare? 

Hon framstod då som en av få konservativa politiker som ville ta ansvar för kaoset efter Brexitomröstningen och partiledarkandidaterna efter att David Cameron avgått. Socialdemokraterna hade en ifrågasatt ledare i Jeremy Corbin. Ukip hade tappat mandat till att bara ha en plats i parlamentet. SNP gick starkt i Skottland. Tories gick stark i opinionen.

Det blev en ovanligt tuff valrörelse med negativa kampanjer och två terrordåd. May framstod tyvärr inte som den samlande kraften och tog ett stort kliv ned för det sluttande planet när hon ville visa på handlingskraft och meddelade att terrorbekämpningen skulle kunna innebära att mänskliga rättigheter inte längre behöver gälla. Det visar snarare på desperation och betyder att livet inte ska gå som det brukar.

Idag vaknade vi till nyheten att May och Troy förlorat sin majoritet. Labour har gått framåt och Ukip tappade sitt mandat. Glädjande nog så gjorde Scottish conservatives ett bra val och tog platser av SNP. Angus som Västmanland har en del utbyte med gick bra. Mays plan om ett starkare mandat inför Brexit föll. Väljarna uppskattar inte i oroliga tider att politiska ledare vacklar. Nu ser det ut som att det blir en minoritetsregering med DUP (Democratic Unionist Party) och Tory. I så fall så får hon förvisso än mer euroskeptiker i regeringen. Andra fakta om valet.

Om det var Mays och hennes stabs idé så lär några få avgå inom kort förutom de 12 ledamöterna.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: