Löpning med ryggsäck

När man springer längre distanser så kan det vara bra att ha med sig lite prylar, kläder, vätska och någon form av energi. Jag har genom åren testat det mesta. Allt från ojusterbara vätskebälten där vätskan kluckar vid varje steg till löparryggsäckar. Det är svårt att hitta en ryggsäck som passar för en som inte är lång och trådsmal. När jag sprang i fjällen förra sommaren så krävdes packning för några dagar och därför en ryggsäck som klarade mer volym.

Vid vanliga kortare rundor för att få med mobil mm har jag fastnat för Fitletic med vattentät mobilskydd. Har den på ryggen och störs inte alls (egentligen ska man ha den på framsidan och då den har nummerlappshållare). Fitletic finns med och utan vattenbehållare. Finns även en lättare variant men då är den inte vattentät. Har inte sett Fitletic i Sverige så jag har köpte mina utomlands.

Många av mina löparvänner gillar Flipbelt då de får med sig egna vätskebehållare, nycklar och pengar. Finns i flera olika färger, är mjuk och formar sig runt kroppen. Den säljs ofta på större tävlingar. Blev övertygad att köpa en men då den inte är vattentät så blir den oftast lämnad hemma.

Camelback är kanske det som de flesta först kommer på när de tänker bärbart vätskesystem. En enkel princip med blåsa på ryggen med slang. Slangen kan lätt bli kladdig om man har annat än vatten i blåsan, svår att rengöra och torr. Slangen eller munstycket kan frysa om det är minusgrader. Där finns en isoleringsskydd man kan köpa till. Finns också olika former av munstycken som passar olika personer. Tycker ryggan har en tendens att röra sig olika beroende på hur mycket vätska man har kvar i blåsan och ibland svåra att fylla på och stänga utan att vatten spills.  Men har man vatten  i behållaren och vandrar tycker jag att den är skön att använda i vandringsryggsäcken.

Salomon S-lab advanced skin 5 löparryggsäck. Hänger alltid med på TNT-passen. I den får man med mer än man tror. Praktiska fickor fram för mjuka vattenbehållare som inte kluckar. Många fickor och några med dragkedja. Västen är justerbar så den sitter bra och avdustar även en varm sommardag. Tyvärr så är inte västen vattentät eller har dragkedja på stora facket så det har hänt att saker ramlat ur om man inte packar rätt. Västen finns med fler liter-tal och kan ta en vätskeblåsa i ryggan. Nödfilt medföljer, som är krav under vissa tävlingar.

Ultimate direction har många bra ryggsäckar i olika storlekar. Sköna och justerbara. Äger dock ingen själv även om jag lånat och provat något träningspass.

Jag testade Haglöfs Gram men den hade ett midjebälte som störde mig. Kan annars vara bra med midjebälte för avlastning av axlar. Osprey är ett annat märke som många löpare gillar men inte heller den var något för mig.

Till slut hittade jag Salomon S-Lab Peak 20 som funkade fint för mig. Är som en väst. Fullt justerbara passform och lätt att ändra. Ett sittunderlag följer med. Ett stort fack men det finns en skiljevägg så man kan dela den till två. Väger 484 gram och rymmer 20 liter.

Konstaterade på löparresor att det finns uppsjö av löparryggsäckar och de flesta gillade just sin ryggsäck så viktigaste tipset är att prova innan köp och gärna prova med lite packning i. De flesta löparryggsäckar känner man direkt om det är något som kan passa en eller inte. Fråga en träningskompis om du får låna och prova dennes under ett pass. Då märker du vart vill just du ha dina prylar och hur du når dem under löpning. Att ha en ryggsäck och behöva ta av sig för att nå det man behöver är inte så kul under en tävling. En ryggsäck kan också börja skava när vikten ändras. Vid fjällöpning i Sverige kan det räcka med att ha en kåsa (Salomon har en vikbar) och ta härligt friskt vatten direkt från fjällbäcken.

Få ryggsäckar är vattentäta så finns det risk för regn eller vid flera dagars löpning så rekommenderas att ha ombyteskläder i en vattentät påse/ eller platspåse med zipfunktion dvs förslutningsbara påsar. Finns i matbutiken eller IKEA.

Till sist är det priset som avgör. Vad vill du lägga på en vätskesystem eller ryggsäck?

%d bloggare gillar detta: