Träningskläder

Träning i bomullskläder kan vara rätt jobbigt på ett långpass. De blir blöta, tyngre och sedan snabbt kalla om man vilar. En del gillar att under de kalla dagarna ha yllestrumpor, merinotröja och underkläder men det kan bli för varmt. Därför rekommenderas material som sägas andas. De transporterar bort fukten, blir därför inte tunga och inte så kalla vid paus.

Varje klädmärke tycks ha sina egna benämningar och tekniska förklaringar varför just deras kläder är bäst. 

Det är stor skillnad mellan de olika funktionskläderna. De är många olika namn med olika funktioner. En del noppar snabbt andra tappar elasticiteten. Funktionskläder ska aldrig tvättas med mjukmedel, då försvinner funktionen. Många luktar illa efter några träningspass, då finns det speciella tvättmedel i sportbutikerna.

Så till materialen. Oavsett märke så har de flesta funktionskläder polyamid, tactel, polyester eller nylon som huvuddel. För att göra kläderna elastiska används oftast lycra eller elestane.

Jag har kollat på kläder jag använt och kollat etiketterna. Sämst har varit material med ca 78% nylon och 22% elestane. De har snabbt tappat formen, inet haft så bra fukttransportfunktion eller blivit noppriga. Godkända men inga favoriter innehåller ca 90% tactel och 10% lycra, ca 83% polyamid och 17% elestane eller ca 36% polyamid, 52% polyester och 12% elestane. Kläder som tycks hålla bättre och som klarar många träningstimmar under ett pass innehåller alla ca 90% polyamid och ca 10% elestane.

Sedan finns det kläder gjorda av tex bambu, de kan upplevas varmare när det är kallt och ibland svalare när det är varmt ute. Men några gånger har det hänt att de gått sönder andra gången jag använt dem. Konstaterar att det behövs större utbud av snygga, funktionella och miljövänliga träningskläder. Och bra och miljövänliga tvättmedel att tvätta dem med.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: