Det krävs krafttag för ett mer företagsamt Västerås

Artikel publicerat i VLT papperstidning.

I dagarna presenterade Svenskt näringsliv sin mätning om företagsamhet i Sverige. Det är mycket oroande att Västmanlands län. Med 9,6 procent ger det en sista plats av Sveriges alla län när det gäller företagsamhet. För Västerås är det ännu värre. Vi ligger under genomsnittet för länets alla kommuner. Det Alliansstyrda (tillsammans med Salas bästa) Sala står sig bäst i Västmanland även i år. Sala har också länets högsta företagsamhet bland kvinnor och bland de unga. Det är positiva besked för Salas framtid. I Skinnskatteberg ökar nyföretagssamheten till länets högsta ett gott betyg till Alliansen.

Företagssamhet är viktigt för framtiden. Med en hög grad av företagsamhet ges Västerås möjlighet att vara födelsestaden för framtidens företag, precis som Västerås var för ICA och H&M. Att Västerås endast har 9,4 % företagsamma totalt sett, 5,6% av kvinnorna och endast 4,1 % av de unga är ett misslyckande som kräver åtgärder.

Tillsammans med näringslivets aktörer, organisationer som Ung Företgassamhet, Almi, Nyföretagarcentrum m.fl. krävs en samling för att ta fram åtgärder som ökar företagssamheten i Västerås.

Förslag som hindrar och försvårar företagssamhet måste omedelbart åtgärdas. Krav på att hemtjänstföretag ska ha anställda sjuksköterskor är ett exempel. Det försvårar och förhindrar för nya och befintliga företag, många drivna av kvinnor.

I förslaget till nytt näringslivsprogram för Västerås stad har Moderaterna fått in viktiga indikatorer som Ung företagssamhet men det räcker inte. Västerås måste kraftsamla bortom program och vackra ord och istället komma till handling för att öka företagsamheten i Västerås.

Elisabeth Unell , Oppositionsråd (M)

Anna Hård af Segerstad, Oppositionsråd (M)

Annons
%d bloggare gillar detta: