Böcker om äventyr

Det finns en massa inspirerande personer som vill och vågar upptäcka världen. Otroliga historier och öden. Jag har nog mest lyckats läsa om bergsbestigningar, skidresor och turer genom Afrika. Filmer däremot har jag sett även om andra typer av äventyr men det kanske kommer i ett annat inlägg. Här kommer några klassiska äventyr eller äventyrare.

Sir Edmund Hillary – The View from the Summit
Den självklara boken för den som gillar bergsbestigning. Utrustningen är enkel och efter att ha sett delar av den på ett museum i norra Indien undrar man hur de kunde överleva. Kylan måste ha varit outhärdlig och vikten på utrustningen något helt annat än idag.

Helen Thayer – Polar Dream: The First Solo Expedition by a Woman and Her Dog to the Magnetic North Pole
En nyzeeländska som skidar över Antarktis ensam med hunden Charlie. Om att vara utsatt i kyla, is så långt öga når, hårda vind och isbjörnar. Inspirerande och härlig historia. Och om en hunds tillgivenhet.

Ola Skinnarmo – Skinnarmo ensam mot Sydpolen
I 47 dagar skidar Skinnarmo som 27-åring som första svensk till Sydpolen. Med det blev han nummer fem i världen och yngst någonsin att klara detta.

Andrée, S.A. – Med Örnen mot polen.
Om Andrées polarexpedition. En av de där första berättelserna man fått höra. Besökt museum i Gränna. Här är boken.

Eva Dickson – En Eva i Sahara :äventyr och upplevelser under heta zoner 
Hon  korsade Sahara med bil, svensk rallyförare och blev den tredje kvinnan i Sverige som tog certifikat som pilot. Boken är lättläst men tyvärr tunn. Det mesta känns igen från historierna om henne.

Bea Uusma – Expeditionen: min kärlekshistoria
Handlar om Andrées polarexpedition och öde och en kvinnas fascination och liv för att hitta sanningen, om den går att hitta. Finns en version med många fina illustrationer. Hennes sommarprogram hittar du här.

Fredrik Sträng – K2 på liv och död
Han var där när flera människor dog. Om klättring på världens tuffaste berg att bestiga. Hårda förhållanden och utsatt läge. Han gjorde under 2017 ett nytt försök men vände om.

Bear Grylls – Mud, sweat and tears
SAS-soldaten som bröt ryggen och blev äventyrare. Känd från flera olika äventyrsprogram, med eller utan kändisar, ofta ätandes olika insekter och dricka urin. I boken får man följa hans uppväxt, militära karriär och civila äventyr. Tack vare det otroligt ödmjukt skriven.

Ranulph Fiennes – Mad, bad and dangerous to know
En smått galen man och hans äventyr men han lyckas ändå ofta. Som titeln avslöjar går det inte alltid lika bra för hans kollegor.

Renata Chlumska – När bergen kallar
Om Renatas 7 summit, ett projekt som skulle ta 15 år att genomföra. Fint skrivet om Göran Kropp. Lättläst och trevlig med fina bilder.

Annelie Pompe – Otroligt högt och extremt djupt
Hennes dragning till höga berg och djupt vatten är fascinerande. Kan följas live via hennes instagram. Nomadliv och vackra bilder. Även hon har klarat 7 summit.

Natasha Illum Berg – Floder av röd jord
En ung kvinna som kämpar för att få bli storviltsjägare och accepterad. Savanner, röd jord och vilda djur. Uppväxt i Sverige och Danmark.

Jenny Söderqivst och Helene Åberg – Exit Kalahari 
Två tjejer från SvT är ute och åker i Kalahariöknen, Botswana när deras bil går sönder. En safari som går helt fel men. Lättläst och smårolig trots den allvarliga situationen.

Har du tips på någon bok jag borde läsa? Skriv en kommentar eller skicka ett mail.

%d bloggare gillar detta: