Race report #ParisMaraton

Förra året vann jag på lotto men med London dryga tre veckor senare tackade jag nej. Så i höstas när jag hade tråkigt så anmälde jag mig till årets lotto och vann igen. Därmed blev årets säsongdebut bestämt. Lite tufft med tanke på att det är vinter och snö till mars-april i Sverige. Men men. London gick ju bra.

Vinterträningen har gått så där när många i min omgivning varit förkylda och jag fått några veckor där träning inte varit lätt att få till. Träningen inför tjejvasan kanske inte heller var optimalt men träning som träning tänkte jag.

Jag drog till Paris. Det var 10 grader och duggregn. Hämtade upp nummerlappen hos Salon du Running vid port Versaille.

 Gick runt på stan och undvek folkmassor. Terrordåden haglar tyvärr tätt nu för tiden. Inte helt optimalt med ett maraton…med 47000 anmälda (1/4 är kvinnor). Ca 600 löpare kommer från Sverige. Säkerheten var förhöjd i stan. Och det märktes. Dagen D följde efter god nattsömn om än en dålig mage.

Starten går på Champs Elysee, jag kom in i startfållan ungefär vid LVs huvudbutik. 4.15 var min planerad sluttid. Solen sken och peppande musik ur högtalarna. Och bra kommentatorer.

Det gick konstigt nog inget startskott och än märkligare att högra delen av startfållan släpptes först ( brukar vara där de som vill springa saktare står/springer).  Men detta var att få fri löpning. Och det blev det. Ingen trängsel förrän flera km in. Jag tog det lugnt och efter kanske 5 km dök en pacer upp med min tilltänkta sluttid. Så jag bestämde mig för att hänga på. Det gick rätt bra även om kvinnan höll högre tempo än vad hon borde.

Jag hänge på till ca 15 km. Mitt första delmål. Längst ifrån målet. Då spydde jag. Vilket innebar att jag valde att köra min egen fart. Kändes ändå rätt bra trots värmen. Enligt rykten 23.5C vilket då blir mitt näst varmaste marathon. Men denna gång laddade jag upp med snö. Så inte helt optimalt. Men kan meddela att löparbrännan finns där.

När det var 15 km kvar sa jag till mig själv bara 15 kvar det här klarar du. Några km till och orken tog slut, värmen tog ut sin rätt. Jag som brukar kunna trycka på de sista 12. Kom i alla fall i mål som 28899 av 41 708. Får efter omständigheterna vara nöjd. En härlig dag i Paris. Arrangörerna hade snällt nog skyltat alla sevärdheter så att vi inte skulle missa dem. Louvren, Eiffeltornet, parken Bois de Vincennes (och borgen), längs Seine, förbi Notre Dame, Eiffeltornet, en tur i Bois de Boulogne för målgång vid Triumfbågen. Där för övrigt mitt hotell låg. En snabb dusch innan avfärd till flygplatsen.

 Kan tänka mig komma tillbaka. Så välarrangerat var det. Men hitintills har jag inte sprungit två maraton i samma Stad. Nu kanske är det dags att klura på vart mitt nästa maraton borde gå. Men kan meddela att i år är året då jag ska genomföra mitt första ultra.

En tanke på “Race report #ParisMaraton

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: