London Marathon race report

I söndags gick startskottet för det 35:e London Marathon. Det var stort på flera sätt. Det var flest antal i mål genom dess historia 37675 stycken löpare. Det var Paula Radcliffs sista maraton. Det var min dröm. I flera år har jag velat springa. Men det är inte helt lätt att få en startplats. Dessutom ska det passa tidsmässigt och träningsmässigt.

Nummerlappsutdelningen ligger i Excel arena en bra bit utanför centrala London men går lätt att ta sig till med tunnelbana och byte till DLR. För oss overseas runners så fanns en egen avdelning att hämta ut nummerlappen vid. Mässan är stor och otroligt mycket folk. Engelsmännens säkerhet är klart diskretare och smidigare än den amerikanska nära nog flygplansäkerhetsbågar.

Att ta sig ut till starten kan vara bökigt men med arrangörens buss så kom man direkt in på området. Väderprognosen varierade dagarna innan, som värst var prognosen spöregn och åska. Väl vid starten så duggregnade det. Det fanns omklädningstält där många löpare sökte skydd inför starten. Väntan under de två timmarna gick rätt snabbt. Det var lätt att få kontakt med andra löpare som också helst bara skulle vilja sticka iväg. Strax innan start kunde man lämna kläderna i lastbilarna. Jag hamnade i blå startfält sjunde startgrupp. Så hade bara två startgrupper efter mig. I starfållan träffade jag på en tjej som planerade att springa samma tempo. Vi bestämde att försöka springa tillsammans. Det tog 8.30 minut från det att startskottet gick till att jag sprang över startlinjen. Jag hade en regnponcho för att skydda mig mot att bli blöt innan loppet och valde att springa den första milen med den på. Duggregnet upphörde. Banan var flack och har rätt få sevärdheter längs banan. Cutty Sark hade jag lätt sprungit förbi utan att notera om inte Trish pekat på den. Jag sprang om DJ Chris Evans. Vi noterade och pratade om olika roliga utklädda löpare. Helt otroliga kostymer. En del av dem måste ha varit olidliga att springa med. Det var dinosaurer, ölflaskor, bananer, Cool runnings (tre löpare som sprang med en stor stålkonstruktion), en som sprang som Mona Lisa (med en tavelram) och en jättehög nalle.

 Snart kom Tower bridge. Till min förvåning var den full av publik som hejade. Efter brom var det otoligt mycket publik för här kan åskådarna med några få steg se löparna två gånger. Strax efter bron stod min hejaklack. Mor, far och moster. Tyvärr missade jag dem men de såg som tur var mig. Sedan bar det iväg mot Isle of Dogs. Innan banan vänder tillbaka och går längs Themsen. Här inser jag att vi kommer att missa vår måltid men känner mig pigg och ökar takten. Man ser bland annat London eye, sedan rundar man Big Ben innan Buckingham Palace och avslutningen kommer på the Mall.

I mål har jag ändå gjort PB. En förbättring från senaste maratonet i november med 16 minuter. Så är mycket nöjd och hade en underbar tävlingsdag. Kan start rekommendera loppet. Åskådarna hejar verkligen på en. Speciellt om man bär namnet på sin tröja som jag gjorde.

På stan på vägen hem fick jag många gratulationer för genomfört maraton från Londonbor.

Bra arrangerat. Enklare runt omkring än New York marathon. Men inga egna ”hyss” eller låt  som andra lopp kan köra innan loppet. Som Marine Corps marathon får en flyover av militärplanet Osprey.
Kuriosa: som löpare har jag efter loppet fått statsitik hur jag ligger till jämför med dam- och herrvinnare, vinnaren samt i min kategori (ålder). Men även i förhållande till alla andra löpare.

2 reaktioner till “London Marathon race report

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: