Teknikstaden Västerås levererar

I veckan var vi några moderater som genomförde flera spännande studiebesök runt om i Västerås. Temat för dagen var teknik som underlättar för personer med någon form av funktionsnedsättning eller äldre. 

För att utveckla ny teknik behöver en protoyp göras och testas av den tilltänkta köparen/kunden. Då är en testbedd bra att använda. Misteln är ett sådan. De hjälper till att hitta fokusgrupper, kollar upp juridiska frågor och ger återkoppling.  

Tänk dig att råka ut för en olycka så du behöver rullstol eller vara född förlamad i bena och en dag kunna resa dig upp och röra dig fritt utan större ansträngning. Vi fick se en variant på en ståstol som kan röra sig som en segway fritt i hemmet vilket möjliggör att personen själv kan hämta saker i tex skåp eller röra sig mer fritt utomhus utan allt för stor ansträning eller oro för alltför krångliga dörrpassager med trösklar.  

Ett annat exempel är roboten bestick som möjliggör för en person med någon form av funktionsnedsättning i händerna att äta själv. Det gör en stor skillnad för självkänslan och viljan att äta. Robotdalen har flera innovationer som imponerar och som kan komma att underlätta vardagen för många. 

Äldreboendet Hälleborg invigdes nyligen. Några av oss var där då men nu fick vi en djupare insikt i hur den nya tekniken fungerar och som underlättar för personalen genom larm om den äldre ramlat och för de boende genom att de slipper nycklar. Samtidigt måste teniken vara säker så att det skapar trygghet för boende, anhöriga, besökare och personal. 

Summering av dagen gav mer än en känsla av att teknik- och industristaden Västerås levererar med idéer, teknik, samverkan och entreprenörer. 

<span>%d</span> bloggare gillar detta: