Moment 22 -Wikipedia 

För att nå ut i media bör ämnet vara lokalt, aktuellt, unikt, oväntat och gärna beröra många. Tidvis kan det vara så att många skickar in saker och  tidningsutrymmet är knappt. Således kan det vara svårt att få in rapport från årsmöten i tidningen om vilka som är valda till olika poster i en förening. 

Den senaste tiden har felaktiga uppgifter florerar i media. Jag har funderat var de fått sin information ifrån då de inte kontakta någon i partiet och rätt information finns på partiets hemsida. Till slut berättar en journalist om var hen har fått informationen ifrån. 

När många tidningsredaktioner har skurit ned på antalet anställda så måste de som jobbar göra mer jobb för att få ut samma antal sidor i tidningen. En del journalister väljer då kanske att gå till Wikipedia istället för att kolla originalkällan. 

Wikipedia kan vem som helst ändra information om personer och ämnen. Jag, som tidigare politisk sekreterare,  har vid ett flertal gånger ändrat för olika personer då deras uppdrag upphört. Någon som så klart inte går att ange källa till någon tidning eftersom de inte valt att publicera nyheten. Tyvärr har någon på Wikipedia sedan ändrat tillbaka till felaktig information. Källkritik behövs. För att något stämmer (nytt offentligt uppdrag som publicerats i flera tidningar) så kan en del anta att hela texten är uppdaterad. Tidningar skriver sedan felaktiga uppdrag på personer i sina tidningar. Moment 22. 

Att försöka få en rättelse i tidningen är svårt. Och skulle  man få in en så är rättelsen undangömd och liten. För en journalist vill ju sällan erkänna att den har skrivit fel eller tagit uppgift från en sida på nätet och därmed inte gjort sitt journalistatsika arbete och kollat med en ursprungskälla. 

%d bloggare gillar detta: