Världsrekord

Jag har varit på ett antal friidrottsgalor i Sverige men aldrig XL-galan. Förrän ikväll. Fick roligt nog sällskap av Eleonore som är lika idrottsintresserad som jag.

Globen hade byggts om för friidrott. Tyvärr med ganska slitna banor och att en del platser hade skymd sikt. Banorna är dock kända för att vara snabba och att galan har trevlig stämning på läktaren.

Angelica Bengtsson, Michelle Torneus, Ahlmgren, Rogestedt och Wissman var några svenskar som gjorde fina insatser. Bengtsson gjorde tex sin näst bästa tävling. Torneus gjorde 8.07 i sitt första hopp. En stor svensk stjärna saknades, Susanna Kallur. Hade varit grymt kul att på plats få se henne tävla igen.

Kvällen bjöd på ett världsrekord på 5000m. Genzebe Dibaba sprang på fina 14.18. Vilket ger en snittid på 2.52 min per km. Fantastiskt kul att få vara med om. Och km-tider man bara kan drömma om och imponeras av.

För att sätta det i ett annat perspektiv utan att för den delen förminska prestationen så är det ungefär den snittid som världsrekordhållaren i marathon höll för herrar 2014 i Berlin. För damer, Paula Radcliffs från 2003, var den 3.12 min per km.

Det händer mycket under en friidrottstävling. Tyvärr gick tävlingen väldigt snabbt och det blev dags att åka hemåt.

%d bloggare gillar detta: