Bio med Filip och Fredrik

I helgen blev det mycket sport. Det började redan på fredagen, men det blir ett eget inlägg. I lördags gick jag spontant på bandy. Kvartsfinal mellan VSK och Bollnäs. Det senare laget hade klart övertag i första halvlek med två mål gjorda. Först efter en ful bentackling och matchstraff vaknade VSK. Som senare vann i Sudden death.

Senare såg jag Filip och Fredriks film om det somaliska bandylaget som hade som mål att komma till VM. Och gjorde det. Ska man vara riktig så är det B-VM i b-gruppen där matcherna är 2×30 min. För den som undrar så spelar Sverige i A-VM i a-gruppen.

Men det tar inget från Somalia bandys prestation. Att gå från att aldrig ha åkt skridskor till att spela matcher för sitt land i kalla Sibirien är en stor bedrift. Filmen börjar med att visa ett integrationsprojekt för hela bygden. Där tittaren får en inblick hur somaliernas och projektledarnas situation och resa var. Med hemlängtan, stolthet och oundvikliga fall. Mediabevakningen har varit stort – från stora delar av världen. Att projektet förändrat individerna är så klart.

Tyvärr saknar jag dock om det fått någon effekt på samhället i Borlänge. Om det påverkat attityder, gemenskap och skapat vänskapsband.

Filmen ä mycket sevärd, visar vad idrott kan göra för gemenskap och individer. För den som undrar så har B-VM 2015 just varit. Hur det gick där ska jag inte avslöja.

Annons
%d bloggare gillar detta: