Allmänhetens löpning är på gång

Vid nämnden för idrott och friluftsliv igår bifölls M och FPs nämndinitiativ om att utreda att öppna upp löparbanorna vid Arosvallen och/eller Wenströmska IP.

VLT skriver om det i dagens tidning och P4 Västmanland gjorde en intervju tidigare i morse. För den som undrar jag är sedan många år tillbaka medlem i en friidrottsförening och kan således redan träna på bana om jag så skulle vilja.

Idrotten har stor betydelse för att främja goda aktiva vanor hos barn och ungdomar. Genom att tidigt få prova på idrott uppmuntras till livslång fysisk aktivitet. Det är viktigt att det finns enklare idrottsmiljöer för spontanidrott i stadsdelarna, t ex fotbollsplaner, boulebanor, lekplatser, spolade isbanor och pulkabackar.

Det är många som springer i Västerås, i motionsspår, cykelbanor eller i skogen. I några andra städer har man öppnat upp löparbanor på idrottsanläggningar för spontanidrott. Det finns löpare som vill göra intervaller på uppmätt bana, personer som tränar med rullskidor eller kanske race runners som spontant vill träna.

Vi vill därför öppna upp Arosvallen och Wenströmska löparbanor för allmänheten och skulle kunna annonseras på stadens hemsida på samma sätt som med allmänhetens skridskoåkningstider. Allmänhetens löpning på bana skulle kunna locka fler barn och ungdomar att prova löpning.
Nu har det också kommit ett medborgarförslag på samma idé. För att förslaget ska utredas behövs minst 100 gillande. Det är onödigt att vänta tills dess när det redan finns stöd för det.

I Stockholm har staden öppnat upp minst fyra olika friidrottsarenor. Stockholm stadion, Zinkensdamms IP, Kristinebergs IP och Östermalms IP. Deras målsättning är att idrottsplatserna inte bara ska vara en anläggning för föreningsidrotten. De flesta av arenorna är upplysta och bemannad med vaktmästare. Då efterfrågan har varit stor har öppettiderna ökats. De har noterat att löparbanorna är används av många kvinnor för att promenad/löpning. De anar en trygghetsaspekt, upplysta banor där det finns en vaktmästare.

Annons
%d bloggare gillar detta: